True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

VPRO Tegenlicht - Alle afleveringen
VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 9

Moeders dragen in de Nederlandse samenleving een onevenredig groot deel van de financiële, emotionele en praktische kosten van het grootbrengen van de volgende generatie. Hoe is dat zo gekomen, en is dat eigenlijk wel waar moeders, kinderen en maatschappij gelukkig van worden? Een pleidooi voor het dorp uit de uitspraak: It takes a village to raise a child. Met: schrijfster Aminatta Forna, antropoloog en primatoloog Sarah Blaffer Hrdy, wetenschapsjournalist Lucy Jones en historica Noëmi Willemen.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 2

Pioniers gaan met natuurlijke, lokale materialen aan de slag als akkerbouwer of in de bouw. Luc en Wout de Wit telen in Utrecht onder meer hennep, waarmee ze biobased tiny houses gaan bouwen. De Drentse boer Koos Vos is teler geworden van olifants- en mammoetgras. Landschapsarchitecte Julia Watson toont in de bossen ten noorden van New York the Fab Tree Hab, een gebouw dat gedeeltelijk wordt gebouwd door wilgen. Een nieuw perspectief voor boeren en bouwers, dat ook nog eens natuurherstel oplevert en een gezonder leefklimaat. Is het te mooi om waar te zijn? Niet als het aan deze pioniers ligt.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 7

Wat is er aan de hand met ons onderwijs? De behoefte aan bijles en huiswerkbegeleiding is groter dan ooit. Schept dit een nieuwe kloof en grotere kansenongelijkheid in de samenleving? Ouders, onderwijsexperts en activisten zoeken een betere toekomst voor ons onderwijs. Louisa Boulkhrif houdt in Rotterdam met tientallen vrijwilligers een grote bijlesschool in de lucht voor kinderen van wie de ouders weinig geld hebben. Onderwijsactivist Sezgin Cihangir is directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut, dat een eigen methode voor onder meer rekenen en taal aanbiedt. Hij pleit voor het overbodig maken van bijna alle vormen van bijles.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 6

Wat moet progressief Europa aan met de grote ruk naar rechts? Hoe kan het dat de woorden die de internationale rechts-nationalistische beweging gebruikt zoveel lijken op die van de progressieven. Publicist en politiek activist Naomi Klein verdiepte zich naar aanleiding van een persoonsverwisseling in de wereld van complotdenkers en extreemrechts. Ze schreef er het 'zelfonderzoek'-boek Dubbelganger, een reis naar de spiegelwereld over. Ze verkent die spiegelwereld en onze politieke toekomst.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 9

Er is inmiddels zoveel kleding in de wereld dat de komende zes generaties ermee gekleed kunnen worden. Vier pioniers willen de weerbarstige kledingindustrie verbeteren. Annemieke Koster produceert nieuw textiel van lokale, hergebruikte vezels en afgedankt textiel. Caterina Occhio probeert luxe merken als Chloe, Armani en Aspesi te verduurzamen en socialer te maken. Lara Wolters pleit al bijna vijf jaar in het Europees Parlement voor transparantere productieketens. Ex-fast fashion influencer Sara Dubbeldam klaagde Primark aan voor misleidende reclame.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 8

Na decennia van globalisering zijn er veel industrieën uit Europa verdwenen, maar scheepsbouwer Royal Bodewes aan het Winschoterdiep houdt al meer dan 200 jaar het hoofd boven water. Het bouwt zelfs aan een schip voor een Aziatische klant. Made for Taiwan, in plaats van in Taiwan. Zijn de rollen omgedraaid? Werknemers uit alle windstreken bouwen in ploegendienst aan vijf schepen tegelijk. Het bedrijf doet alles nét anders en is wars van poespas. Er staat een nieuwe generatie klaar om het familiebedrijf over te nemen: de zussen Nienke en Carlijn Bodewes zijn vastbesloten om níét de laatste generatie te zijn die het bedrijf drijvende houdt.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 7

De Europese grenzen zijn opgeheven, er ligt een uitgebreid treinnetwerk en toch blijkt het zeer moeizaam om met de trein Europa te doorkruisen. Systemen en politieke ambities sluiten niet op elkaar aan. Er is een tekort aan arbeidskrachten en materialen en nationale belangen lopen niet in lijn met Europese idealen. Verschillende treindromers en -doeners laten zien hoe zij dit willen oplossen. Met Jon Worth, Kurt Bauer, Elmer van Buuren en Pier Eringa.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 6

Het is tegenwoordig levensgevaarlijk om journalist te zijn en jounalistieke samenwerking is de enige manier om het vak uit te kunnen blijven oefenen. Het daarvoor opgerichte collectief Forbidden Stories is in Jordanië. Bedreigde journalisten kunnen hun gevoelige informatie in een digitale kluis onderbrengen. Op die manier wordt de informatie veiliggesteld voor het geval ze hun werk zelf niet kunnen afmaken. En in Azerbeidzjan zet een consortium het onderzoek van vier door de autoriteiten gearresteerde journalisten voort. Met Laurent Richard, Bastian Obermayer en Frederik Obermaier.



VPRO Tegenlicht
VPRO Tegenlicht: Afl. 5

Zijn er noodoplossingen om de opwarming van de aarde te verminderen? En welke risico's brengen die met zich mee? Stephane Kaas reist af naar de Amerikaanse westkust, de poolcirkel en de Noordzee en spreekt wetenschappers en start-up ondernemers die met innovatieve technologieën proberen de aarde af te koelen. Wie beslist voor welke technieken we kiezen om te proberen de planeet te koelen? Met onder anderen: Vesta Earth, David Keith, Asa Larsson Blind, Emilie Reuchlin, Thomas Rammelt, Claudia Wieners en Jeroen Oomen.