True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Kruispunt - Alle afleveringen
Kruispunt
Kruispunt: Afl. 21

Terwijl in Nederland vele kerken sluiten, gebeurt dit ook met kloosters, maar dan geruislozer. Kloostergemeenschappen heroverwegen hun toekomst. De Zusters van Liefde in Tilburg hebben deels plaatsgemaakt voor woonruimtes. Maar wat moet er gebeuren met de kapellen als zij er straks niet meer zijn? Broeder Goedereis in Velp start een nieuwe kloostergemeenschap in het oude Emmausklooster. Hoe maakt hij deze gemeenschap levensvatbaar?



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 20

Door dementie veranderen relaties met naasten, zeker ook die tussen partners. Hoe beïnvloedt de ziekte hun liefdesband? Nadat er Alzheimer bij Ans Toonen werd vastgesteld, besloot haar man Joseph dat hij voor haar klaar zou blijven staan tot aan de dood. 'Ik kreeg altijd álle ruimte van Ans en toen dacht ik: nu ben ik aan de beurt'. Jos de Groot heeft sinds 2014 dementie. Nu het mantelzorgen voor zijn vrouw Marijke niet meer vol te houden is, is het tijd voor een volgende stap. Coby en Anton Voskuilen proberen het thuis nog samen te rooien. 'We hebben het 56 jaar mooi gehad. Dat laat je niet zo maar los'.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 19

Rick Blom is een jonge pastoor van drie parochies in Noord-Limburg. Dag in dag uit bindt hij de strijd aan tegen het verdwijnen van de kerk en haar betekenis in de samenleving. Waar anderen zeggen dat het een verloren zaak is, ziet Blom kansen. Hij weet best dat mensen niet meer vanzelfsprekend naar de kerk komen, dus brengt hij de kerk naar de mensen. Zo zegt de charmante Blom direct ja als hem wordt gevraagd mee te lopen met de carnavalsoptocht en regisseert hij met veel enthousiasme het kerstspel van de kinderen. Dat er elk jaar minder communicanten zijn, doet Blom wel wat, maar hij vindt dat het geen zin heeft te klagen over de realiteit.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 18

Aleksej Navalny, de onvermoeibare Russische oppositieleider, stierf begin dit jaar in een strafkamp in Siberië. Deze week is zijn autobiografie Patriot verschenen, met daarin dagboekaantekeningen die hij in de gevangenis schreef. In zijn cel vond hij kracht in het evangelie, met name in de Bergrede van Jezus. Het speelde ook een rol bij zijn keuze om terug te keren naar Rusland, terwijl hij wist dat hij in de gevangenis zou belanden. 'Hij daalde vrijwillig af in de hel', zegt orthodox priester Andrej Kordochkin, 'maar hij behield zijn hoop en optimisme. Hij toonde ons dat je in de hel kan zijn, zonder er deel van uit te maken'.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 17

Het bisdom Haarlem-Amsterdam maakt moeilijke tijden door. De komende jaren zullen tientallen kerken in het bisdom de deuren moeten sluiten. Er is te weinig geld, mensen komen niet meer naar de kerk en er is een groot tekort aan vrijwilligers. Vijfhonderd verontruste gelovigen trokken vorig jaar naar Haarlem om te protesteren tegen de sluitingen. Het gaat niet overal slecht: in Heerhugowaard de Noord bloeit de geloofsgemeenschap. Wat is het geheim van Heerhugowaard? En wat gaat er gebeuren met al die andere katholieke kerken in het bisdom?



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 16

De groep mensen zonder thuis groeit. Daar komen steeds meer 'economisch dakloze' personen bij. Wat betekent het gemis van een stabiele woonplek voor hun dagelijkse leven? Esmee woont sinds haar scheiding samen met haar kinderen bij haar moeder op zolder. Ben woont tijdelijk in een vouwwagen op een camping en Jarno mag een poosje in een zogenaamd parentshouse verblijven. Zij vertellen hoe het voelt om geen thuis te hebben. 'Dakloos... alleen het woord al.' In Nederland ontbreekt het zicht op de volledige groep dak- en thuisloze mensen. Hogeschool Utrecht en Kansfonds zijn daarom gestart met een nieuwe telling.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 15

Jongeren voelen steeds meer prestatiedruk, niet hun talenten maar cijfers bepalen de toekomst. Drie kinderen die worstelen met hun schoolprestaties laten zien hoe dit hun leven beïnvloedt. Jesaja uit groep 7 maakt prachtige verhalen, is heel goed in lezen maar rekenen lukt hem niet. Zijn meester vindt het moeilijk hem een helder schooladvies te geven. Jonas doet voor de 2de keer 6VWO, als hij niet slaagt moet hij van school en ziet hij geen toekomst. Mette strijdt voor hoge cijfers in het eerste jaar van de MBO, ze wil later HBO en universiteit gaan doen. Een MBO-diploma is voor haar niet goed genoeg, maar ze vreest dat ze blijft zitten.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 15

Jongeren voelen steeds meer prestatiedruk. Niet hun talenten, maar cijfers bepalen de toekomst. Drie kinderen die worstelen met hun schoolprestaties laten zien hoe dit hun leven beïnvloedt. Jesaja uit groep 7 maakt prachtige verhalen, kan goed lezen, maar rekenen lukt hem niet. Zijn meester vindt het moeilijk hem een helder schooladvies te geven. Jonas doet voor de tweede keer 6 vwo. Als hij niet slaagt, moet hij van school en ziet hij geen toekomst. Mette strijdt voor hoge cijfers in het eerste jaar van het mbo. Ze wil later hbo en universiteit gaan doen. Een mbo-diploma is voor haar niet goed genoeg, maar ze vreest dat ze blijft zitten.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 14

Paus Franciscus brengt een historisch bezoek aan België. Hij gaat voor in een viering in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion in Brussel. Voor veel Belgische katholieken, zoals schrijfster Kristien Hemmerechts, voelt de komst van de paus als hun 'Pride'. Zijn komst is niet onomstreden: vorig jaar verscheen de documentaireserie Godvergeten, waarin slachtoffers van seksueel misbruik hun verhaal vertellen. Franciscus zal vijftien slachtoffers ontmoeten, maar is dat genoeg? 'Overlever' Jean Marc Turine schreef een brief aan de paus en vertelt hoe hij het bezoek ervaart. Kan Franciscus iets doen aan het verdriet van de Belgen?



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 13

Onverwachts overleed op 12 mei jl. de bevlogen oud-minister van Gehandicaptenzaken en CDA'er Rick Brink (38). Het was zijn missie om mensen met een beperking een volwaardige plek te geven in de samenleving.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 12

Wat bezielt iemand om kluizenaar te worden? Pater Hugo Beuker (1976) woont al meer dan twintig jaar in het afgelegen noorden van Groningen. In het dorpje Warfhuizen vond hij zijn bestemming als 'huis-tuin-en-keukenkluizenaar', zoals hij zichzelf noemt. Want naast denken en bidden strijkt hij het kerklinnen en krabt hij kaarsvet van de kerkvloer in het 19e-eeuwse kerkje dat hij onder zijn hoede heeft. Tot zijn eigen verbazing groeide het uit tot een bedevaartsplaats. Pater Hugo geeft ook onlinecursussen mystieke theologie. Hij krijgt bezoek van een bekende leerling: de Twentse cabaretier Herman Finkers.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 11

Terwijl het aantal katholieken ieder jaar daalt en kerk na kerk wordt gesloten, bekeren er jaarlijks ook honderden mensen zich tot het katholieke geloof, zoals bijvoorbeeld het rechts-conservatieve Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij (32). Zij bidt dagelijks de rozenkrans en legt regelmatig de biecht af. Romy (18) bekeerde recent tot katholiek en verspreidt haar geloof via TikTok-filmpjes. Of Mink (22) die zich afgelopen Pasen liet dopen. Wie zijn deze bekeerlingen? Wat drijft hen naar een kerk die leegloopt? En speelt 'verrechtsing' een rol bij de keuze om de katholieke tradities en rituelen te omarmen?



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 10

Het is Pasen en zoals ieder jaar wordt het Sint-Pietersplein in Rome opgevrolijkt door een zee van Nederlandse bloemen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wat voorafgaat aan deze symbolische bloemenpracht heeft heel wat voeten in aarde. Maanden wordt gewerkt aan het ontwerp, de bollen en de bloemen gekweekt en dan volgt de immense operatie om de bloemen uit Nederland te transporteren en vers te houden voor de mis op Eerste Paasdag. 'In de ellende die onze wereld in de greep houdt, zijn deze bloemen een vredesboodschap en teken van schoonheid voor onze wereld', zegt een van de vrijwilligers.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 9

Zanger Jules de Corte zou deze week 100 zijn geworden. Hij groeide op in een streng katholiek internaat en werkte tientallen jaren als pianist en liedjesschrijver voor de KRO-radio. Nog altijd spreekt zijn werk tot de verbeelding. Zijn hit 'Ik zou wel eens willen weten' stond jarenlang in de Top 2000. Hoe heeft De Cortes jeugd tussen de nonnen en de fraters hem gevormd? Wat horen we daarvan terug in zijn repertoire? En waarom wordt Jules de Corte een profeet genoemd? Zoon Ernst de Corte, kleinkunstkenner Sylvester Hoogmoed, cabaretière Kiki Schippers en drie jonge fans vertellen over de kracht van de Cortes teksten en muziek.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 8

Wie maakt de wereld het best een beetje mooier? Deze week werd de Kans Inspiratieprijs uitgereikt aan drie projecten, waar vrijwilligers zich onbaatzuchtig inzetten voor kwetsbare medemensen. Bij Friends4Friends trekken Friese jongeren op met jonge nieuwkomers om ze op weg te helpen in onze samenleving. Casa Migrante biedt een warm thuis voor Spaanstaligen die zijn vastgelopen in onze maatschappij. En bij het Haagse Respijthuis Housemartin kunnen zieke mensen zonder dak boven hun hoofd terecht om aan te sterken. Wie inspireert het meest?



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 7

Het was hèt onderwerp bij de laatste verkiezingen: bestaanszekerheid. Steeds meer mensen lukt het niet meer de eindjes aan elkaar te knopen. Geld geven aan mensen die arm zijn, mag niet. Volgens de participatiewet mag je niets ontvangen als je een uitkering hebt: geen boodschappen, verjaardagsgeld of geld voor het openbaar vervoer. Het Kansfonds steunt een initiatief waarbij wél gewoon geld wordt gegeven. In Amsterdam, Tilburg en Zaanstad krijgt een aantal gezinnen in armoede twee jaar lang 150 euro extra per maand. Ze bepalen zelf waar ze dit geld aan besteden. Het blijkt een remedie tegen armoede.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 6

In het Brabantse Heeswijk ligt de Abdij van Berne. Hier wonen tien Norbertijnen, die een leven leiden van bidden en werken buiten het klooster. Sinds 2021 bieden ze onderdak aan mensen met autisme. Zij wonen, onder begeleiding, in het Bernehuis, een modern gebouw achter de statige abdij. Net als de monniken hechten de bewoners van het Bernehuis aan de rust en de stilte van deze plek. Marc, Pim, Justin, Dave en Rens gedijen er goed bij. Veel contact met de broeders hebben ze nog niet, maar voorzichtige belangstelling is er wel. Abt Denis Hendrickx ontvangt ze in de abdij voor een rondleiding.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 5

Als het aan paus Franciscus ligt, moet de Kerk demasculiniseren. 'De Kerk is vrouw', voegt hij daaraan toe. Hangt er verandering in de lucht door deze uitspraken? Hoe ervaren katholieke vrouwen dat? In februari en maart 2024 gaan tientallen vrouwen in het hele land in gesprek over hun positie in de Rooms Katholieke-Kerk, waar vrouwen nog altijd ondergeschikt zijn aan de man. Hun ervaringen zijn input voor een volgende wereldwijde vergadering in Rome. Hoe krijgen vrouwen meer verantwoordelijkheid in de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk? Katholieke vrouwen vertellen over hun hoop en teleurstellingen.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 4

Priesters in Nederland maken overuren. Sommigen zijn zo aan het eind van hun Latijn dat ze in een burn-out terecht (dreigen te) komen. En de werkdruk blijft toenemen, door kerksluiting en schaalvergroting. Daarover doet een wrang grapje de ronde: 'Vroeger kreeg een priester er een kapelaan bij als hij zestig werd, tegenwoordig krijgt hij er een parochie bij.' Ze hebben geen partner die hen bijtijds een halt toeroept, geen vakbond die hun belangen behartigt. Hun pensioenleeftijd is 75 jaar. Drie priesters vertellen over werkdruk, hun roeping en het gevoel altijd aan te moeten staan.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 3

'Als er niet gezongen wordt, blijft het stil'. Onder dat motto wordt in Den Bosch gevierd dat in de Sint-Janskathedraal al 750 jaar koorzang klinkt. Regisseur Hans Borgman maakte de film Schola, over het onlosmakelijk aan de Sint Jan verbonden kerkkoor Schola Cantorum. De film volgt zangers tijdens repetities en thuis en gaat kijken bij de jeugdopleiding, waar wekelijks tientallen kinderen zingen. De schitterende muziek, zeker als die klinkt in de monumentale kathedraal, geeft een verbinding met het hogere, maar kan ook niet-gelovigen raken tot in hun ziel.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 2

Verscholen in het hart van Den Haag ligt het Stadsklooster. Er woont nog één broeder, de markante Frans Wils. Terwijl veel kloosters hun deuren sluiten, bruist het hier juist van de activiteiten. Frans Wils woont er samen met een groep bevlogen mensen die opvang verleent aan mensen in nood. Ook het Straatpastoraat organiseert er iedere week een viering voor dak- en thuislozen in de kapel, om daarna samen te eten in de oude refter. In 'De kracht van een klooster' zien we hoe spiritualiteit en liefdadigheid nog altijd een prominente plek inneemt in dit bijzondere klooster.



Kruispunt
Kruispunt: Afl. 1

De musical Jesus Christ Superstar is sinds deze maand terug in het theater. Alweer ruim vijftig jaar geleden kwam de wereldberoemde rockopera uit als film, daarvoor als muziekalbum en Broadwaymusical. Wat is de kracht van het verhaal en de muziek anno 2024? Daarover vertellen fans voor wie Jesus Christ Superstar levensveranderend was. Ook muziekkenner Leo Blokhuis kan niet ontbreken. Waarom was de paus zo positief over de rockopera? Verder mogen we meekijken bij de laatste repetities met regisseur Ivo van Hove en de Nederlandse cast, waarin Jeangu Macrooy, die de rol van Jezus vertolkt.



Kruispunt
De documentaire Godvergeten heeft in België een schokgolf veroorzaakt. Kruispunt belicht de impact v

Woede, verdriet, verbijstering. De Vlaamse documentaire Godvergeten, over kindermisbruik binnen de katholieke kerk in België, heeft de afgelopen maanden een ongekende emotionele schokgolf in ons buurland veroorzaakt. Bij het verschijnen van deze documentaire in Nederland belichten we de open zenuw die geraakt wordt door de verhalen van de slachtoffers. Hoe komt het dat deze serie in Vlaanderen zoveel losmaakt? En wat zal deze in Nederland teweegbrengen?