-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
In de voetsporen van - Alle afleveringen
De Surinaamse Astrid Roemer komt in 1975 naar Nederland en treft hier een literair klimaat waarin ze warm wordt onthaald. Ze ontdekt wie ze is en zal er haar levenswerk van maken om de cultuurkloof tussen Suriname en Nederland te dichten in haar talrijke romans.
De jaren 70 zijn de jaren van iconische televisieprogramma's, met name uit de koker van één man: Wim T. Schippers. De Fred Haché show, met Barend Servet en Sjef van Oekel is ongeëvenaard in absurdisme. Philip gaat in gesprek met Wim T. Schippers over schoppen tegen heilige huisjes.
Wijde pijpen, Afghaanse jassen, de seventies mode wordt tot op de dag van vandaag nog gedragen. Tattoo koning Henk Schiffmacher en zijn vrouw Louise van Teylingen vonden hun eigen stijl in die jaren. Met hen praat Philip over hun idolen Mathilde Willink en Fong Leng en hoe de tatoeage onderdeel werd van de mode van de jaren 70.
Zitkuil, macramé en psychedelisch behang. De jaren 70 waren ook op interieurgebied een nieuwe wereld. Oranje en bruin waren de modekleuren en de eerste doe-het-zelf winkels openden hun deuren. Philip blikt met interieurontwerper Marion Bergmann terug op het decennium van de persoonlijke ontwikkeling.
De glans gaat er eind jaren 70 af. Het feest verzuurt. Blowende hippies worden creperende junks. Jongeren dansen de ellende weg op de wilde feesten van dj Eddy De Clercq, een droomwereld waarin je kan ontsnappen aan werkloosheid en woningnood. En nu nog krijgt de wereldberoemde dj zelfs Philip aan het dansen.
Philip spreekt een groepje scholieren van toen over hun eerste demonstratie bij kerncentrale Doel. We maken voor het eerst een oorlog mee op televisie: de Vietnamoorlog. We protesteren, zamelen fietsen in en verwelkomen met open armen de Vietnamese bootvluchtelingen. Philip bezoekt Than Nyugen en zijn familie, die de overtocht overleefden.
De jaren 70 staan bekend als de rode jaren, maar het kabinet Den Uyl treft een rechtse pitbull in het jongste kamerlid ooit: Hans Wiegel. Philip bezoekt Hans in zijn Friese stulpje. Er worden in die jaren 70 steeds meer taboes geslecht. De haven van Rotterdam gaat meer dan twee weken plat voor meer centen. Met stakers van toen blikt Philip terug.
In de jaren 70 vermijden we vaak moeilijke kwesties, bijvoorbeeld de onvrede van de Molukkers. Genegeerd en gekleineerd gaat de tweede generatie Molukkers over tot geweld dat we niet eerder in Nederland hebben gezien. Philip Freriks ontmoet majoor Koen de Maat, Astrid van der Scheer (tien jaar toen ze gegijzeld werd) en Sylvia Pessireron, schrijfster en tweede generatie Molukse.
Met de Dolle Mina's uit Den Bosch blikt Philip Freriks terug op een wilde tijd. Homo's en lesbo's komen uit de kast om te strijden voor acceptatie. In Roermond leidt dat tot de eerste Roze Zaterdag. Philip staat met de strijders van toen weer voor de deur van bisschop Gijssen.
Philip Freriks gaat in gesprek met mensen die de vrijheid zochten. Sommigen vonden het, zoals Henk Weltevreden als 17-jarige op het Holland Pop festival. Anderen kregen de vrijheid als een boemerang terug, zoals moeder en dochter Noor en Rosa. En Philip is weer even terug in de woongroep van zijn zus, de experimentele flats in Overvecht.