True
Ondernemen.TV - TV kijken via internet, de beste Ondernemen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

De oorlog die nooit ophoudt - Alle afleveringen
De oorlog die nooit ophoudt
De oorlog die nooit ophoudt: Afl. 3

De verhalen van twee tegenpolen worden met elkaar verweven: het verhaal van Meinarda van Terwisga, die in Apeldoorn een verzetsgroep van zes man leidde die door verraad geen van allen de oorlog overleefden - op haarzelf na. En het verhaal van Willem L'Ecluse, de man die de groep verraadde en na de oorlog ter dood werd veroordeeld. Na dertien jaar cel kreeg hij echter gratie en met een Joodse vrouw bouwde hij een leven op. Het verhaal komt aan het licht doordat onderzoekster Mariska Kingma wil voorkomen dat de rol van Meinarda van Terwisga in de vergetelheid raakt. Lex Runderkamp spreekt met L'Ecluse, wiens rechtszaak wordt nageplozen.



De oorlog die nooit ophoudt
De oorlog die nooit ophoudt: Afl. 2

Stephanie Biesheuvel wist praktisch niets van het oorlogsverleden van haar familie, hoewel er een gerucht ging dat die betrokken was bij het verraad van Anne Frank. Een geschiedenisprogramma op televisie gaf haar het laatste zetje om onderzoek te doen naar haar eigen achtergrond en zij besluit de archieven in te duiken. Daar doet zij schokkende ontdekkingen over de familie van haar moeders kant: niet alleen koos een groot deel de kant van de bezetter, maar ze werkten ook heel actief met de nazi's mee: als bewakers in Kamp Amersfoort bijvoorbeeld, als SS'er, als Jodenjagers.



De oorlog die nooit ophoudt
De oorlog die nooit ophoudt: Afl. 1

Geschiedenisleraar Niels de Bruin is geïntrigeerd door het verhaal dat in de tuin van zijn vakantiehuis in de Alblasserwaard mogelijk de resten liggen van een verraadster. Hij duikt het archief in en ontdekt het verhaal van een Nederlandse SS'er en zijn vrouw, die dreigden het verzet te verraden. De verzetsgroep van de latere ARP-politicus Maarten Schakel blijkt betrokken, maar wat is er precies gebeurd? Door het archiefonderzoek komt De Bruin in contact met de zoon van het echtpaar. Ook spreekt hij de familie van een verzetsman die bij de executie van de vrouw was betrokken. Zijn kinderen vertellen dat de man op zijn sterfbed wroeging kreeg.